top of page

שומרים על הסביבה עם הילדים


בסך הכל אני מסמפטת את ט"ו בשבט. רגע לפני הטרפת של פורים, נחמד שיש חג בלתי מחייב, חביב כזה, בלי יותר מדי פוזות. אני גם אוהבת את הרעיון של ט"ו בשבט - אחרי תקופה ארוכה של קור והסתגרות בבית הגיע הזמן לצאת החוצה, לנשום את האוויר הנקי של אחרי הגשמים וליהנות מכל הטוב שיש לטבע להציע. גם המנהגים של החג די נחמדים - נטיעות, אכילת פירות, חלוקת תעודות בבית הספר... טוב, בעצם זה החלק הפחות נחמד של היום הזה. אבל בסך הכל אין לי תלונות (כמו שיש לי בדרך כלל).

שנה שעברה התחברתי בעיקר למנהג של אכילת הפירות (מוזמנים לפוסט עם פרינטבל "נחש מי" לט"ו בשבט). השנה החלטתי להתמקד יותר בטבע ובקיימות, ולכתוב על דרכים לשמור על הסביבה יחד עם הילדים. כדי לוודא שאני לא מפספסת משהו, פניתי לחברתי היקרה אופירה סב"ן, שהיא ממש מאסטרית בתחום, והיא נתנה לי רעיונות מעולים איך להפוך את העניין ממטלה מעצבנת למשהו שכיף לעשות ביחד. אני חייבת לשתף אתכם! אז תכינו לעצמכם כוס קפה (בכוס רב-פעמית כמובן!), תתרווחו בכורסה ותקראו:

מיון פסולת - הרבה פעמים אנחנו לא מקפידים להפריד פסולת כי פשוט אין לנו כוח לזה, אבל דווקא הילדים ישמחו להתגייס למשימה ולהיות אחראיים על מיון הפסולת בבית. אפשר לחלק לילדים תפקידים שונים בהתאם לגילם, כמו מיון הפסולת במכלים שונים או ריקון המכלים לפחי המחזור המתאימים. זה הרבה יותר קל ממה שזה נשמע, ומדובר בדרך נהדרת לרתום את הילדים לשמירה על הכדור.

שימוש חוזר - כל אריזה או עטיפה שנשארות נקיות יכולות להיות שימושיות במגוון דרכים. אפשר לשמור מזון בצנצנות, לאחסן צעצועים בקופסאות פלסטיק, להכין שקיות קניות מחולצות ישנות, לכתוב ולצייר על הצד הריק של מסמכים וכמובן לפרגן לגננות ולאסוף בשבילן גרוטאות. רגע לפני שאתם זורקים משהו, תעצרו לחשוב אם לא יכול להיות לו שימוש חוזר, ואם התשובה היא כן, תשמרו אותו.

רב-פעמי - כלים ואביזרים חד-פעמיים חוסכים לעתים קרובות המון זמן ומאמץ, אבל כדאי להשקיע בכל זאת מאמץ קטן נוסף כדי לא לזהם את כדור הארץ עם כל הפלסטיק והנייר הזה. את האוכל לגן ולבית הספר מומלץ לארוז בקופסה רב-פעמית. כשיוצאים לטיול או לפיקניק אפשר לוותר על מפות הניילון והכלים החד-פעמיים, ולהצטייד בשעוונית וכלי פלסטיק קלים. אתם ממש עייפים ויודעים שלא יהיה לכם כוח לשטוף את הכלים אחרי ארוחת הערב? מותר להתעצל ולדחות את שטיפת הכלים למחרת. זה עדיף מאשר לזהם את הסביבה...

חסכון במים - מלמדים את הילדים לסגור את הברז כשלא עושים שימוש במים, ולא להשאיר המים זורמים סתם ככה בזמן צחצוח השיניים או שטיפת הכלים. והנה טיפ ממש מגניב וכיפי - בזמן שמחכים שהמים יתחממו למקלחת, אפשר למלא דלי ולהשתמש בו מאוחר יותר להשקיית העציצים/הגינה או לשטיפת הרצפה.

חסכון בחשמל - בדומה לחסכון במים, גם כאן אפשר ללמד את הילדים לכבות כל מכשיר חשמלי שאין סיבה שיהיה דולק. בחורף לא חייבים להתחמם עם תנור או מזגן, אלא כדאי לנסות קודם שמיכה מפנקת או בקבוק חם. דבר נוסף שאפשר לעשות הוא להחליף את כל הנורות בבית לנורות חסכוניות. אפשר לבקש מהילדים לערוך רשימה של כמות, גודל ועוצמת הנורות הדרושות, וללכת לקנות יחד.

הליכה ברגל - כשהמרחק לא גדול מדי, מוותרים על הנסיעה ופשוט צועדים ברגל. זה בריא גם לנו וגם לעולם, ועל הדרך אנחנו מרוויחים זמן איכות נפלא עם הילדים. פעמים רבות אנחנו בוחרים לנסוע במכונית בגלל לחץ בזמן, ולכן כדאי להיות מתוכננים מראש ולצאת מהבית מוקדם מהרגיל.

מחזור בקבוקים - כאן הילדים כבר ממש יכולים להרוויח מהשמירה על איכות הסביבה. אוספים בקבוקים ופחיות ומקבלים עבורם את סכום הפיקדון. אפשר להחליט לתרום את הסכום שהצטבר למטרה חיובית, או לקנות בו משהו נחמד. אחרי הכל, מגיע להם, לא?

נכון שהרעיונות של אופירה נהדרים? אני ממש ממליצה לגזור ולשמור אותם. אבל רגע, עוד לא סיימנו. אני רוצה להוסיף רעיון קטן משלי ולתת לכם קצת השראה למזור בכיף. אצלנו בבית כמעט ואין יום שהילדים לא יוצרים משהו בעצמם, וכמעט תמיד זה יהיה מחומרים ממוחזרים. אנחנו אוספים קרטונים, ניירות, מגנטים, כפתורים, מדבקות וכל קשקוש נוסף שאפשר ליצור ממנו משהו. לפעמים אני עומדת לזרוק כל מיני שטויות שאני מוצאת, אבל אז הילדים עוצרים אותי ואומרים "לא, אל תזרקי! אנחנו רוצים להכין מזה ..." (וכאן המשפט יושלם בדרך כלל עם איזו המצאה לא מציאותית). אז אני לא זורקת. רוצים רעיונות? הנה שלוש יצירות קלילות שהכנו משימוש חוזר בחומרים:

צמידים מגביעי יוגורט

מה צריך? גביע יוגורט ריק ונקי, רצועת בד, דבק נוזלי.

מה עושים? גוזרים את גביע היוגורט לרוחבו כך שמתקבל צמיד פלסטיק. מדביקים את קצה רצועת הבד לצמיד ומלפפים סביב סביב עד שכל הפלסטיק עטוף בבד. מדביקים את קצה רצועת הבד ומקבלים צמיד צבעוני וחמוד.

תוף מפחית שימורים

מה צריך? פחית שימורים ריקה ונקייה, בלון, סרט בד ודבק.

מה עושים? גוזרים את החלק הצר של הבלון, ואת החלק שנשאר מותחים על הפתח של קופסת השימורים. מדביקים את סרט הבד על שולי הבלון ליצירת חיבור יפה, ומתופפים בכיף.

תוף מפחית שימורים ממוחזרת

פאזל מעיתון וקרטון

מה צריך? איור או תמונה ממגזין, קרטון של דגני בוקר, מספריים ודבק.

מה עושים? מורחים שכבת דבק דקה מצדה השני של התמונה באופן אחיד ושווה על פני כל השטח. מצמידים את התמונה לקרטון ומחכים לייבוש הדבק. גוזרים את התמונה לחלקים (אפשר לגזור באופן חופשי ואפשר לפי דוגמת פאזל שמוצאים בגוגל), וזה מוכן - אפשר לשחק.

פאזל מקרטון ועיתון ממוחזרים

אז מה אתם אומרים? נראה לכם עסק מסובך מדי לשמור על הסביבה, או שדווקא קיבלתם חשק? אשמח לשמוע בתגובות :-)

ט"ו בשבט שמח!

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page